Sculptural

Designed to discreetly work in harmony with the surrounding environment, the unconventional architecture of this home frames different views of the St. Lawrence river, inviting the residents to fully experience changes in the weather.

This home’s owner has worked in the Cornwall region for over 20 years and used to commute daily from Montréal until his children left home. “We were lucky to find a nice location right on the river. Once we found it, we looked for an architect and everything went rather quickly. We immediately hit it off with Alain Carle, and the project went off without a hitch,” he recounts.

True North
Architecte, Alain Carle; design intérieur, François Bérubé; aménagement paysager, Carlos Ipser; entrepreneur, Bourgon Construction; revêtement béton et aluminium, Longboard; fenêtres, Alcora
Vienneau Larrivée
Bardagi
True North

The couple had owned a lovely traditional home in the city and wanted a radically different style of house for their move to this Ontario peninsula. “We wanted something beautiful and modern that fit into the landscape. In the end, we gave the architect a list of our practical needs and basically trusted him to come up with the design.”

For Alain Carle, environmental characteristics always provide the starting point for the architecture. “The site is located on an artificial peninsula that was added to an existing island to manage water levels. It is very exposed to the wind and this constraint meant working to create a project that could act as a counterbalance to the wind,” explains the architect. As a result, the building includes large concrete walls complemented by metal elements that act as windbreaks. “There is a large protective wall at every door to the home. The house doesn’t really have a front and back side—it is like a sculpture on the landscape.” There are also interior courtyards that create microclimates, becoming focal points.

Fireplace, Stûv
Un Fauteuil Pour Deux
Medicart
Veuve Clicquot
Davinci
True North
Sofa, Roche Bobois; armchair and tables, Minotti

The living room was lowered in comparison to the rest of the house so that one is greeted by views of the horizon when entering the space, rather than by the furniture.

Alain Carle, Architect

The landscape on the horizon is broken up into several fragments when one is inside. The idea is to completely blur the boundary between in and outdoors, and this objective is reinforced by the choice of a contemporary, understated interior design. The owners wanted an uncluttered look that would tie in with the flat landscape surrounded by water. This horizontal dominance runs through the entire project, and natural light filtered through the louvred skylights creates a play of light and shadow. The material language of glass, plain white walls, and the unobtrusive kitchen cabinets contrasts with darker elements made of black walnut, like the imposing bookshelf. In this elegantly simple world, everything is designed to be as minimal as possible to maintain the focus on the landscape.

alaincarle.ca

Photos Adrien Williams

True North
Kitchen design, Cedar Ridge Designs; appliances, Miele; counter stools, Bassam Fellows
Millwork, Cedar Ridge Designs; glass, Vitrerie Pierrefonds; lighting, Sistemalux; louvres, Alcora; Saarinen Executive Chairs (armchairs and side chairs), Knoll; Cross Fixed Table, Case Furniture; architectural lighting, iGuzzini
Share this article

You will also like

newtechwood canada espaces lounge maison en bois composite
The Art of Designing Spaces for Relaxation
1140bernhardt_interiors_adagio_ardmore_maxime_image_gallery_01
Avenue Design's Take on Transitional Interiors
Maison_Kirsh_photo16 copie
A Sense of Place
Mouvement_03_B copie
Tag Heuer: Timing Is Everything
Accutron
Lambert