Loading...

Magistral

S.T. Dupont
PHOTOS : DREW HADLEY
STYLIST : GENEVIÈVE TARDIF

SEEMINGLY BUILT RIGHT INTO THE MOUNTAINSIDE, THIS MONT TREMBLANT COTTAGE IS A BREATHTAKING STRUCTURE – A VERITABLE ARCHITECTURAL MASTERPIECE. THE PROPERTY’S INTERIOR WAS REMODELLED TO HIGHLIGHT THE CEILING AND OPEN UP THE VIEW.

The renovation project was entrusted to designer Geneviève Tardif. Designed by the late architect, Guy Gérin-Lajoie, the house features a majestic wood and steel ceiling. “It is an incredible freestanding structure. To truly showcase its design, we removed some interior walls. I also removed the old stone fireplace because it gave the impression of holding up the house and blocked the view,” explains the designer. Tardif replaced it with a more suitable model that magnifies the flames while opening up the view and exposing the ceiling beams. She also changed the windows, opting for floor-to-ceiling glass to maximize the view.

The old floor was replaced by slate tiles. “I really like this stone because it goes well with the natural surroundings and is just as comfortable as wood for walking barefoot,” notes Tardif. Once the interior partitions were removed, it was important to furnish the resulting large space without overdoing it, so she created a reading area with rocking chairs. “I like to bring things back from the past, like these chairs. I really enjoy giving fresh takes on furniture from yesteryear,” she notes.

    Dom Perignon

COMFORT AND ELEGANCE ARE THE WATCHWORDS OF THE BEAUTIFULLY SIMPLE DINING ROOM, WITH THE ASYMMETRICAL BASE OF THE WALNUT TABLE ADDING AN ORIGINAL TOUCH. EVERY DAY OBJECTS SERVE AS DECORATIVE ELEMENTS.

The kitchen was completely redone in a modern aesthetic. An unusual feature is that the 3D finish on the walnut cabinet doors echoes the wood ceiling, while the Lapitec counter and black matte furniture reference the slate floor. “I wanted to have something natural. Giancarlo, formerly with Montrealbased kitchen specialist Boffi, gave me some great ideas,” says Tardif, who created the hood using the same material used on the cabinets; its full, simple form inhabits the space without detracting from the ceiling while the filigreed light fixtures frame it in interesting symmetry.

The master bedroom and bathroom are located in the new wing of the house. The ceiling in these two rooms is covered with panelling that creates a warm atmosphere reminiscent of the original structure. The owner kept her original bed and a painting, and Tardif added rustic-chic bedside tables and a low cabinet. In the bathroom, the slate floor and walnut vanity provide a common thread with the rest of the house, while the wall coverings combine vintage marble with the look of contemporary horizontal tiles. The flow of the faucets, bathtub and bench create a sense of spa-like peace and calm.


Magistral – e-mag

Design Louis George