Loading...

Habitat 67: living in an emblematic setting

Peak performance

Original title: Iconic setting

The interior of this apartment in Montreal’s iconic Habitat 67 complex on Cité du Havre was remodelled to reflect the lifestyle of the new owners while respecting the original architecture.

Photos : Adrien Williams

“I have always been fascinated by this incredibly modern, innovative group of buildings that offered a vision of the home of tomorrow,” recounts Richard Germain, referring to the concept Moshe Safdie created for Expo 67. Composed of 354 identical building blocks, the complex includes residences in sizes varying from one to five modules. This unit in is made up of three: two on the eighth floor, connected by a terrace, and one on the ninth floor. “Our unit was the subject of a major renovation in 2014, which added the stairs and glass cube. Although these elements are more modern, we found that they exemplify the spirit of Habitat 67,” he continues. The new owners asked Michel Beaudry of Groupe Concept to redo the interior to better suit their needs, while remaining true to the original design. “For example, we worked on the large room near the entrance, making it into a space to relax and enjoy the view. The structural elements were a little cold, so I suggested using large area rugs and upholstered furniture to warm up the space,” explains the designer, who also modified the existing bookcase.

The modern elegant kitchen was a good match for the owners’ taste, but lacked functionality. “We reorganized the inside of the cabinets to make them more practical, because the clients do a lot cooking. We also made the huge island smaller, which let us create a dining room because there wasn’t one,” notes Michel Beaudry. The addition of a rug softens all the metallic elements and adds texture to the room.

    Galerie Beauchamp

“We reorganized the inside of the cabinets to make them more practical, because the clients do a lot cooking. We also made the huge island smaller, which let us create a dining room because there wasn’t one”

An elegant glass cube built between the kitchen and the private areas serves as both home office and guest room, thanks to a wall bed. The room opens onto the terrace, which now boasts a summer kitchen so the hosts can take full advantage of this outdoor area and its incredible view. “Habitat 67 was designed so the roof of each module would provide a terrace to the upstairs neighbour,” notes Mr. Germain

The module housing the master bedroom, walk-in closet, library and bathroom was completely renovated. Beaudry enlarged the bathroom, which used to be very small, and added a huge shower. Instead of wood floors, the bathroom and hallway leading to a sun-filled library feature oversized porcelain tiles. Although the designer divided a space that was originally open, he maintained the natural light by using glass partitions to delineate the different areas.


Iconic setting – e-mag